Vitamin A
Kepentingan ia juga dikenali sebagai Retinol. Ia penting untuk :
- Tumbesaran kanak-kanak yang sempurna,
- Penglihatan yang baik (mencegah dan kadang-kala memulihkan rabun malam)
- untuk kanak-kanak dan orang dewasa.
- Kulit yang sihat
- Lapisan selaput mukosa didalam tubuh.
Kekurangan Vitamin A boleh menyebabkan :
- Penurunan daya tahan kepada jangkitan
- Kulit kasar, kering dan berjerawat
- Masalah penghadaman
- Batu karang (ginjal)
- Rabun malam
- Penyakit mata, termasuk xerophthalamia, dimana ia boleh menyebabkan buta.
- Hati, telur
- Marjerin
- Susu penuh krim dan susu rendah lemak
- Beta Carotene dari makanan (terdapat dengan banyaknya di dalam labu, lobak,aprikot, mangga, betik dan buah dan sayur yang berwarna kuning/oren dan merah serta dalam sayuran daun hijau seperti bayam, sawi, lobak putih dan ) yang akan ditukar kepada Vitamin A oleh tubuh kita.
Keracunan
- Vitamin A larut lemak, dan ianya disimpan dalam badan sekiranya supplemen berlebihan diambil secara berlebihan
- Dalam kes yang teruk, kemungkinan berlaku rabun penglihatan, tekanan tinggi dalam otak, dan keguguran rambut
KepentinganVitamin C, juga dikenali sebagai asid askorbik.
- Ianya penting untuk pembentukan dan pengekalan kolagen, iaitu sejenis protein yang mengukuhkan kedudukan sel badan.
- Ia sangat mustahak untuk tulang dan gigi, untuk pembuluh darah, dan penyembuhan luka.
- Vitamin C juga membantu dalam proses metabolisma beberapa jenis asidamino dan hormon.
- Ia juga memiliki kesan antioksida, dengan membantu badan mengeluarkankumuhan karcinogenik hasil dari proses metabolisma yang digelar sebagairadikal beb
- Skurvi
- Kurang daya tahanan
- Pendarahan gusi.
Sumber - Sumber Vitamin C yang baik adalah
- Jambu batu
- Betik
- Belimbin
- Mangga
- Buah Sitrus (Limau)
- Sayuran berdaun hijau
- Cirit birit
- Ganguan gastro usus
- Pembentukan batu karang (ginjal)
- Penambahan asid urik
Kepentingan Vitamin B12 atau Cobalamin, dalam kombinasi dengan Folacin (Vitamin B12 juga dikenali sebagai Asid Folik)
- Ia digunakan dalam pembentukan sel darah merah
- Ia juga membantu dan mengekalkan pelindung selaput saraf.
- Pernicious Anemia
- Lumpuh otot dan urat saraf.
- Daging
- Ikan
- Ayam/itik
- Prodek tenusu
- Telur
- Hati
Kepentingan Zat besi adalah garam galian yang diperlikan dengan sedikit tetapi sangat penting untuk kebaikan kesihatan dan kehidupan. Kebanyakan daripada zat besi dalam tubuh manusia terdapat di sel darah merah-hemoglobin dan kepentingannya adalah
- Memudahkan pembentukan hemoglobin dalam sel darah merah
- Pembentukan myoglobin dalam otot
- Pembawa oksigen
- Terlibat dalam penggunaan tenaga .
- Anemia
- Simptom ‘Attention Deficit Hyperactivity Disorder’ dikalangan kanak-kanak
- Dikalangan orang dewasa kerap kali menyebabkan keletihan
- Hati
- Daging
- Ayam/itik
- Ikan
- Cengkerang
- Telur
- Kekacang
- Kacang kering
- Buah prun kering
- Jus buah prun
- Bijiran – yang ditambah dengan zat besi
- Gandum penuh
- Roti yang diperkaya dengan galian dan bayam
- Boleh merosakkan hati dan pancreas,
- Kemungkinan peningkatan risiko untuk barah dan penyakit jantung
Tiada ulasan:
Catat Ulasan