Vitamin A

- Tumbesaran kanak-kanak yang sempurna,
- Penglihatan yang baik (mencegah dan kadang-kala memulihkan rabun malam)
- untuk kanak-kanak dan orang dewasa.
- Kulit yang sihat
- Lapisan selaput mukosa didalam tubuh.
Kekurangan Vitamin A boleh menyebabkan :
- Penurunan daya tahan kepada jangkitan
- Kulit kasar, kering dan berjerawat
- Masalah penghadaman
- Batu karang (ginjal)
- Rabun malam
- Penyakit mata, termasuk xerophthalamia, dimana ia boleh menyebabkan buta.
- Hati, telur
- Marjerin
- Susu penuh krim dan susu rendah lemak
- Beta Carotene dari makanan (terdapat dengan banyaknya di dalam labu, lobak,aprikot, mangga, betik dan buah dan sayur yang berwarna kuning/oren dan merah serta dalam sayuran daun hijau seperti bayam, sawi, lobak putih dan ) yang akan ditukar kepada Vitamin A oleh tubuh kita.
Keracunan
- Vitamin A larut lemak, dan ianya disimpan dalam badan sekiranya supplemen berlebihan diambil secara berlebihan
- Dalam kes yang teruk, kemungkinan berlaku rabun penglihatan, tekanan tinggi dalam otak, dan keguguran rambut

KepentinganVitamin C, juga dikenali sebagai asid askorbik.
- Ianya penting untuk pembentukan dan pengekalan kolagen, iaitu sejenis protein yang mengukuhkan kedudukan sel badan.
- Ia sangat mustahak untuk tulang dan gigi, untuk pembuluh darah, dan penyembuhan luka.
- Vitamin C juga membantu dalam proses metabolisma beberapa jenis asidamino dan hormon.
- Ia juga memiliki kesan antioksida, dengan membantu badan mengeluarkankumuhan karcinogenik hasil dari proses metabolisma yang digelar sebagairadikal beb
- Skurvi
- Kurang daya tahanan
- Pendarahan gusi.
Sumber - Sumber Vitamin C yang baik adalah
- Jambu batu
- Betik
- Belimbin
- Mangga
- Buah Sitrus (Limau)
- Sayuran berdaun hijau
- Cirit birit
- Ganguan gastro usus
- Pembentukan batu karang (ginjal)
- Penambahan asid urik

Kepentingan Vitamin B12 atau Cobalamin, dalam kombinasi dengan Folacin (Vitamin B12 juga dikenali sebagai Asid Folik)
- Ia digunakan dalam pembentukan sel darah merah
- Ia juga membantu dan mengekalkan pelindung selaput saraf.
- Pernicious Anemia
- Lumpuh otot dan urat saraf.
- Daging
- Ikan
- Ayam/itik
- Prodek tenusu
- Telur
- Hati

- Memudahkan pembentukan hemoglobin dalam sel darah merah
- Pembentukan myoglobin dalam otot
- Pembawa oksigen
- Terlibat dalam penggunaan tenaga .
- Anemia
- Simptom ‘Attention Deficit Hyperactivity Disorder’ dikalangan kanak-kanak
- Dikalangan orang dewasa kerap kali menyebabkan keletihan
- Hati
- Daging
- Ayam/itik
- Ikan
- Cengkerang
- Telur
- Kekacang
- Kacang kering
- Buah prun kering
- Jus buah prun
- Bijiran – yang ditambah dengan zat besi
- Gandum penuh
- Roti yang diperkaya dengan galian dan bayam
- Boleh merosakkan hati dan pancreas,
- Kemungkinan peningkatan risiko untuk barah dan penyakit jantung
Tiada ulasan:
Catat Ulasan