Khamis, 7 April 2011

Apakah Itu Proses Osmosis Songsang (RO)

Apakah sistem rawatan air yang terbaik?
Salah satu cara terbaik untuk menghasilkan air tulen, iaitu H2O adalah melalui proses osmosis songsang (RO).

1. Apakah itu proses RO?
Ia dicipta pada awal tahun 1950. Teknologi ini mengambil masa beberapa tahun sebelum ia disempurnakan di mana ia menyerupai proses penulenan alam semula jadi yang unik.


Air dipaksa (dengan tekanan) melalui membran yang istimewa dan ditulenkan ke tahap molekul. Liang yang amat kecil (atau pembukaan) pada permukaan membran hanya membenarkan molekul air melaluinya. Hampir kesemua pencemar termasuk sisa–sisa ubat-ubatan tidak mampu melalui membran ini.


2. Apakah itu membran?
Membran RO yang separuh terap ini menyerupai fungsi dinding membran sel hidup. Liang-liang dinding begitu kecil sehingga hampir kesemua pencemar terhalang. Membran menghalang hampir kesemua pencemar (walaupun saiznya amat kecil) dan pada masa yang sama membenarkan molekul H20 (air) melepasinya.


Dalam sistem RO yang berkualiti tinggi, keberkesanan liang membran adalah 0.0001 mikron ukuran garis pusat, iaitu bersamaan dengan 500,000 kali ganda lebih kecil berbanding dengan garis pusat rambut kita.


Berikut ialah carta yang menunjukkan saiz pelbagai pencemar air:
  • Pencemar Saiz partikel
  • Rambut/Abu 20 - 80 mikron
  • Bakteria 0.1 - 3 mikron
  • Virus 0.004 - 0.1 mikron
  • Bahan Kimia Bukan Organik > 0.0001 mikron
  • Logam berat terlarut/garam > 0.0001 mikron
3. Di mana dan bagaimana RO digunakan selain daripada digunakan dalam sistem penulenan air minuman di rumah?
RO digunakan oleh banyak syarikat multi-nasional, terutama yang terlibat dalam industri makanan dan minuman seperti air botol dan minuman ringan, dan industri-industri di mana bekalan air tulen adalah sangat penting seperti syarikat farmaseutikal dan pembuatan mikrocip. Rawatan hemodialisis dan kilang penyahgaraman seluruh dunia, termasuk Newater di Singapura juga menggunakan teknologi RO untuk menukar air laut kepada air minuman.


4. Bagaimana air RO berbeza daripada air tapisan yang lain?
RO boleh menyingkir partikel dan bahan terlarut sekecil 0.0001 mikron. Ia menyingkir hampir kesemua bahan pencemar seperti pencemar biologikal, bahan kimia organik, mineral bukan oganik, produk sampingan disinfeksi, kesan ubat-ubatan dan lain-lain. Yang penting sekali, anda memperoleh air tulen sahaja.


5. Memandangkan semua sistem RO menggunakan membran, adakah ini bermakna kesemuanya sama bagus?
Salah. Anda mendapat apa yang anda bayar. Terdapat pelbagai gred membran RO yang berbeza. Tambahan pula, penapis dan membran tersembunyi daripada penglihatan, anda tidak dapat mengenal pasti jika jaminannya adalah betul. Komponen lain dalam unit mungkin juga menyumbang kepada pencemaran semula. Di situlah pensijilan antarabangsa menjadi faktor penting.


6. Bolehkah air menjadi terlalu tulen untuk kesihatan?
Pastinya tidak! Ini adalah seperti mengatakan bahawa makanan kita terlalu tulen, atau udara terlalu tulen! Sebenarnya, air yang tulen akan membantu membersihkan badan kita serta menguatkan sistem badan kita.


7. Perlukah kita minum air beralkali untuk kesihatan badan kita?
Memang benar 80% daripada makanan yang kita makan patut bersifat alkali secara semula jadi, namun bukan untuk air. Air bukan pembekal nutrien. Air tulen secara semula jadi bersifat asid. Setitis air hujan terbentuk dengan pH lebih kurang 5.7. Oleh itu, alam semula jadi membekalkan air yang rendah dari segi pH.


8. Adakah air RO yand rendah pH-nya tidak sihat?
pH air tulen tidak ada kena mengena dengan kesihatan air. Apabila anda telan air tulen, badan anda akan menukar pHnya mengikut keperluan pada masa itu. Oleh itu, kita tidak perlu bimbang. Sebagai contoh, jus oren adalah 10,000 kali ganda lebih berasid daripada air RO, tetapi ia masih minuman yang sihat!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Kisah wanita dan Rasulullah

Suatu hari ada wanita muslimah datang ke Pasar Bani Qainuqa’ untuk suatu keperluan yang ia perlukan. Ia menghampiri salah satu pedagang Yahu...